Senior Analyst Tanja Vaari tillför objektivitet till kunder i deras kriser

Senior Analyst Tanja Vaari har arbetat med mediebevakning till och från sedan 2010, ibland i samband med kommunikationsfrågor och marknadsföring. När Retriever etablerades i Finland hösten 2016 var Tanja upprymd över möjligheten att arbeta för en respekterad spelare inom området och tog genast tillfället i akt.

Hur ser en typisk dag ut för dig?

Jag analyserar mina kunders medienärvaro och rapporterar resultaten, samt hjälper dem i frågor som rör hur man mäter kommunikation, som att välja lämpliga mätmetoder. Som Senior Analyst tillför jag erfarenhet av utmanande och mångsidiga analyser till hela teamet, och en annan bra aspekt hos Retriever är deras platta organisation, vilket gör att jag också lär mig nya saker hela tiden av andra och lösningar söks tillsammans på lika villkor. Under en vanlig dag kan jag till exempel på morgonen prata med en kund om hur de ska ändra hur de mäter sin kommunikation med en ny strategi, och på eftermiddagen hoppa in i försäljningsprocessen eller arbeta med mina egna rapporter.

Vad är det bästa med ditt jobb?

Att gå till botten för att hitta orsaker och konsekvenser till olika fenomen och lösa kundens utmaningar. Jag känner mig även nöjd av att utveckla kundrelationer när jag ser att jag vunnit kundens förtroende och samarbetet utvecklas över tid.  

 

Vad är det mest utmanande med ditt arbete?

Om kunden är obekant med mätning eller om ämnet är känsligt i organisationen kan det i kundens team uppstå rädsla eller andra negativa reaktioner mot det, vilka kan vara väldigt starka – hjälp, nu kritiserar eller bedömer en utomstående mitt arbete. I sådana fall lägger jag stort vikt vid att procedurerna är så transparenta som möjligt och att mätmetoderna är tydliga, och bygger förtroende genom att svara på kundens oro med konkreta detaljer. 

 

Hur hanterar du publicitet i krissituationer?

När man hanterar kriskommunikation är insatserna i grunden höga och en framgång för positiv publicitet är oftast en arbetsseger. Det är just därför ett utanförperspektiv är användbart – ofta får man när man befinner sig i stormens öga tunnelseende och bara den mest negativa mediebevakningen finns kvar i minnet, även om verkligheten är mer nyanserad. I sådana fall ignoreras möjliga försvarare eller framgångar vilka kan vara till nytta längre fram.

 

Vilken är din senaste framgång i jobbet?

Eftersom jag är en erfaren analytiker och har långvariga konfidentiella kundrelationer har jag ofta på mitt skrivbord, så kallade krisanalyser av ämnen som kunderna uppfattar som känsliga och möjligen även i ett mediedrev, vilka det internt är svårt att få ett objektivt perspektiv på. De senaste rapporterna jag gjorde var sådana här fall där jag med med hjälp av analysen kunde erbjuda klienten ett objektivt perspektiv och på så sätt hjälpa dem i en svår situation, vilket alltid är väldigt tillfredsställande även för analytikern.


Vad gör du på fritiden?

Jag är intresserad av jamaicansk gatudans, dancehall och cheerleading. Tillsammans med min man går vi även ofta på bio och muséer, njuter av stadslivet. Dessutom tycker jag väldigt mycket om att läsa, som statsvetare är jag speciellt intresserad av politisk historia, men slukar även deckare.

 

 

Vill du veta mer?

Kontakta oss för mer information om hur vi kan hjälpa dig att mäta och utvärdera din kommunikation.

Boka demo