Klimatet och Will Smith, kan vi hålla två saker i huvudet samtidigt?

Någonting får mig att googla ”Earth Hour 2022”. Jag sitter på tunnelbanan i morgonrusningen och någonting i flödet på telefonen väcker mitt omedvetna jag och får mig att tänka på Earth Hour. När är den? Google ger mig svaret, Earth Hour uppmärksammas den 26 mars 2022.

Den har alltså redan varit?! Hur i hela friden har jag kunnat missa det? Klimatfrågan är viktigare än någonsin och riksdagsvalet står för dörren. Ändå kan jag inte minnas att jag sett en enda nyhet eller ett enda inlägg om Earth Hour i mitt flöde på sociala medier. How on earth is this possible, tänker jag för mig själv, samtidigt som tåget bromsar in för avstigning på Fridhemsplan.

Har elpriserna och kriget i Ukraina tagit så mycket uppmärksamhet att jag missat precis allt annat? Jag undrar vad mer jag har missat? Jag vet att Sven Melander har lämnat jordelivet och att Will Smith klappade till en snubbe på Oscarsgalan, men Earth Hour? Det budskapet valde tydligen mitt medvetna jag att blunda för. För lite action för din Netflix-skadade hjärna Wallin, frågar jag mig själv?

En sökning i Retrievers mediearkiv på begreppet Earth Hour under de senaste tio åren, visar att jag inte varit så ouppmärksam trots allt. 2012 nämndes Earth Hour 1680 gånger i svensk redaktionell media. Därefter minskade det till att ligga på cirka tusen artiklar per år mellan 2016 och 2019.


Sedan kom pandemin som tog redaktionernas och allmänhetens fokus under 2020 och 2021. Earth Hour nämns trots det 398 gånger på redaktionell plats per pandemiår. Nu skriver vi 2022 och den mest kritiska fasen av pandemin ligger bakom oss. Nu ligger nyhetsfokus på det eländiga kriget i Ukraina och det är verkligen inte konstigt att nästan var fjärde artikel i svensk media handlade om kriget under mars. Earth Hour är nu nere på 191 artiklar.

 

Earth Hour i media 2012-2022

 

20220428-diagram-earth-hour-i-media

 

Earth Hour är ett jippo menar vissa, att släcka belysningen i 60 minuter gör ingen skillnad för klimatet och miljön. Nej, det gör det förmodligen inte om man mäter effekten i kilowattimmar, men det var inte heller det som var tanken när Världsnaturfonden WWF släckte ned Sydney i Australien första gången 2007. Det är och har alltid varit en symbolhandling för att lyfta klimatfrågan. Genom att på ett enkelt sätt engagera den breda allmänheten vill man skapa debatt och påtryckningar på världens beslutsfattare.

 

Enligt Wikipedia deltog 150 länder och två tredjedelar av Sveriges kommuner i Earth Hour 2012. Inte konstigt att det fick redaktionellt utrymme. Well played WWF!

Inte bara Earth Hour, utan klimatrapporteringen i stort fick stå tillbaka för pandemin och får nu åter stå tillbaka för en stor internationell kris. Räknat från årsskiftet så är klimatrapporteringen nere på 2018 års nivåer och det är faktiskt inte klokt.

 


Klimatfrågan i media 2018-2022

20220428-diagram-klimatfragan-i-media

 

Enligt en Novus-undersökning från mars så är Miljö och klimat den sjätte viktigaste frågan bland landets väljare. Det är möjligt att klimatrapporteringen ökar i takt med att vi närmar oss riksdagsvalet, men då krävs det att vi kan hålla två tankar i huvudet samtidigt. Vissa säger att det inte går.

 

Jag säger att vi måste. Pandemin och klimatet, eller kriget och klimatet, eller Will Smith och klimatet. Vi måste kunna det! Vi kanske kan hjälpas åt.

 


Fakta i detta inlägg får spridas med angivande av källa.

 

 

Vill du veta mer?

Vi berättar gärna mer om hur vi kan hjälpa ditt företag med mediebevakning eller medieanalys.

Boka demo