Keskuskauppakamarin viestintä tuo yritysten ääntä kuuluviin koronakriisissä

Samalla kun koronavirus on vetänyt katuja autioksi, toimistoja tyhjiksi ja useita toimialoja täysin hiljaiseksi, on yli 20 000 yritystä edustavalla vaikuttamisjärjestö Keskuskauppakamarilla pitänyt kiirettä. Koronakriisi on tarkoittanut Keskuskauppakamarin viestinnässä aktiivista kannanottoa tilanteen vaikutuksiin talouden ja elinkeinoelämän kannalta sekä yritysten viestien nostamista julkiseen keskusteluun. Mediaviestinnällä on ollut tässä keskeinen rooli. Siten myös mediaseurannan merkitys on korostunut.

 

”Se mikä koskettaa yrityksiä, koskettaa meitä, ja siksi koronakriisissä meidän on oltava toiminnan ytimessä. Haluamme varmistaa, että yritysten hätä kuullaan. Kaikkein oleellisinta meille on tuoda tilanteeseen ratkaisuehdotuksia”, viestintä- ja yhteistyöjohtaja Pauliina Pulkkinen painottaa.

 

Mediaviestintää on tänä poikkeusaikana lisätty Keskuskauppakamarilla. Yritysten äänen tuominen julkiseen keskusteluun ja päättäjien tietoon on koettu tärkeäksi. Ulostuloissa Keskuskauppakamari on tarttunut ajankohtaisuuteen kahdesta näkökulmasta – siitä, mikä on juuri silloin yritysten mielessä ja siitä, mikä mediaa kiinnostaa. Konkreettinen keino tässä on ollut kahden viikon välein toteutetut yritysjohtajakyselyt.

 

”Kyselyn vastausmääristä olemme nähneet, että tartumme niissä jäsenyritystemme mielestä tärkeisiin asioihin. Vastaajamäärät ovat pyörineet 2500–4000 välillä, ja vastauksia on saattanut kerääntyä jo ensimmäisen tunnin aikana yli tuhat. Nämä ovat yritysten ajatuksia, joita haluamme tuoda julkiseen keskusteluun sekä päättäjien huomioitavaksi,” Pulkkinen toteaa.

 

"Medianäkyvyyden seuraaminen on keskeistä paitsi viestintäyksikölle, myös johdolle ja asiantuntijoille."

 

Myös kannanottoja, joissa tarjotaan ratkaisuja kriisin akuutteihin kysymyksiin ja pidemmän aikavälin palautumiseen, on julkaistu säännöllisesti. Tällä yhdistelmällä Keskuskauppakamarissa onkin saavutettu medianäkyvyyden määrällä mitattuna kaikkien aikojen huippuluvut. Mediaseurannan avulla on seurattu onnistumisia myös laadun kautta ja saatu eväitä mediaviestinnän kehittämiseen.

 

”Osumien määrän ohella olemme seuranneet myös mediapeittoa eli potentiaalisen lukijamäärän kehitystä, arvioineet sitä, näymmekö toivotuissa medioissa sekä vertailleet omaa näkyvyyttämme muihin alan toimijoihin. Olemme seuranneet myös tiedotteidemme läpimenoa, ja analysoineet muun muassa sitä, minkä tyyppiset ulostulot tuovat laadukkainta näkyvyyttä sekä miten esimerkiksi lähetysaika ja mahdolliset embargot siihen vaikuttavat”, Pulkkinen kertoo.

”Yleisesti olemme hyvin tyytyväisiä siihen, miten olemme onnistuneet saamaan median kautta näkyvyyttä yrityksille tärkeille asioille sekä ratkaisuehdotuksillemme tähän kriisiin.”

 

Mediaseurannan mobiilisovellus ahkerassa käytössä

 

Keskuskauppakamarin asiantuntijat ovat viettäneet tämän kevään pääosin etätöissä. Retrieverin palvelussa mediaosumien lukeminen onnistuu verkon ip-osoitteesta riippumatta eli myös muualla kuin oman toimiston verkossa. Mediaosumia onkin seurattu ahkerasti myös kotitoimistoilta.

”Medianäkyvyyden seuraaminen on keskeistä paitsi viestintäyksikölle, myös johdolle ja asiantuntijoille. Asiantuntijat seuraavat mielenkiinnolla etenkin omasta viestintäaktiivisuudestaan kertyneitä osumia.”

 

Pauliina Pulkkinen selaa myös Retrieverin mobiilisovellusta useita kertoja päivissä.

 

”Pidän siitä, että saan puhelimen kautta mediamainintamme tietooni nopeasti ja pääsen lukemaan alkuperäiset uutiset kokonaisuudessaan. Siten emme ole vain päivittäisten uutiskirjeiden varassa, vaan saamme tietoa lähes reaaliaikaisesti.”

 

Medianäkvyyden avainlukuja 1.3.–31.5.2020:

 • Mediaosumia yhteensä: 1391 kpl
  Muutos edelliseen jaksoon: +76%
 • Potentiaalinen lukijamäärä: 91 648 484
  Muutos edelliseen jaksoon: +91%
 • Vilkkain uutispäivä: 18.3.2020, 103 mainintaa
  Kyseinen päivä oli koronakriisin ensimmäisen jäsenkyselyn tulosten julkaisupäivä.
  Kauppakamarien kysely: Kolmasosa yrityksistä pelkää konkurssia
 • Eniten maininneet toimitukselliset mediat:
  1. Verkkouutiset (59 mainintaa)
  2. Kauppalehti(46 mainintaa)
  3. Yle.fi (35 mainintaa)