Miten tekoäly vaikuttaa viestijään?

AI eli tekoäly... Sana on kaikkien huulilla juuri nyt. Google Trendin mukaan hakusanan ”tekoäly” käyttö on kaksinkertaistunut pelkästään viimeksi kuluneen vuoden aikana.

 

Oletko miettinyt, millainen vaikutus tekniikalla on viestijän rooliin, ja miten se vaikuttaa median meille tarjoamaan sisältöön? Retrieverin markkinointipäällikkö Mari Lagberg vastaa viiteen kysymykseen.

 

Miten tekoäly vaikuttaa viestijän arkeen?

– Tekoälyvetoinen viestintä säästää aikaa, mutta sen avulla voimme myös varmistaa, että oikeat asiat tehdään oikealla tavalla. Hyvin rakennettujen ja proaktiivisten markkinointi- ja viestintätoimien toteuttamisesta tulee lisäksi paljon helpompaa, koska voimme käyttää kohderyhmiemme toiveet tuntevia älytyökaluja. Tekoälystä tulee menettelytapa, joka vaikuttaa organisaatioidemme ja budjettiemme rakenteisiin, rekrytointimenettelyihimme ja jopa työpanoksemme tehokkuuden mittaamiseen. Markkinointi ja viestintä ovat tulevaisuudessa luonteeltaan täysin tietovetoisia ja asiakaslähtöisiä, ja niistä tulee samalla digitaalisen muutoksen keskeinen osa. Mutta se edellyttää voimavaroja.

 

Miksi minun pitäisi käyttää tekoälyä viestinnässäni?  

– Virheiden vaara minimoituu, ja olet työssäsi entistä täsmällisempi ja huolellisempi.  Työskentely tehostuu, koska tekoäly voi antaa tietoa siitä, mitkä kohderyhmät ovat vastaanottavaisimpia millekin viestille, ja milloin. Ja tämä tieto tulee hyvin nopeasti. Tekoäly on myös rationaalinen, joten vältämme lähettämästä ”oikeilta tuntuvia” viestejä. Uskallan myös väittää, että jos et pian selvitä, miten voit käyttää tekoälypohjaista viestintää, päädyt sivuraiteelle.

 

Microsoftin johtaja Axel Steinman viittaa Tukholman mediaviikkoihin, joilla tutkimusyritys Gartner osoitti, että: ”Vuonna 2020 tekoälyä tehokkaasti hyödyntävät yritykset vievät osaamattomilta yrityksiltä 1,2 biljoonaa dollaria vuosittain”.

 

Markkinointi ja viestintä ovat tulevaisuudessa luonteeltaan täysin tietovetoisia ja asiakaslähtöisiä, ja niistä tulee samalla digitaalisen muutoksen keskeinen osa. Mutta se edellyttää voimavaroja.

 

Tekeekö tekoäly viestinnästä parempaa?

– Samalla kun omistettu, ansaittu ja ostettu viestintä sulautuvat yhteen kasvaa myös integroidun viestinnän tarve. Tekoälyn avulla voimme valvoa asiakaskokemusta täydellisesti ja automatisoida yksilöidyn viestinnän parissa tehtävän työn. Joten kyllä, kohderyhmäsi tulevat arvatenkin kokemaan, että viestintä vaikuttaa oleellisemmalta eli paremmalta. Goldsmithin yliopiston Adobelle tekemän tutkimuksen mukaan neljä kymmenestä markkinointipäälliköstä kertoo jo nyt käyttävänsä aktiivisesti tekoälyä parantaakseen asiakaskokemusta.

 

Miten tekoäly vaikuttaa siihen, millaisen ansaitun median saamme?  

– Mediatalotkin pyrkivät parantamaan asiakaskokemusta. On jo paljon esimerkkejä siitä, miten tekoälyä käytetään sisällön ja kokemusten yksilöintiin, sopeuttamiseen ja hallintaan. Reuter-instituutin tekemässä tutkimuksessa 35 prosenttia mediapäälliköistä kertoo käyttävänsä tekoälyteknologiaa auttaakseen toimittajia löytämään uutisaiheita. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että teistä kertovat uutiset, tai uutiset joissa teidät mainitaan, näytetään kiinnostuneemmalle ja ”valikoidulle” yleisölle. Media- ja PR-osastot voivat automatisoida tekoälyn optimoimaan viestien lähetyksen siten, että media tarttuu niihin. Tekoäly voi analysoida aikaisempia tapahtumia siten, että opimme kirjoittamaan parempia otsikoita, valitsemaan tehokkaampia kuvia, valita eniten julkisuutta saavat haastateltavat ja niin edelleen.

 

Retriever käyttää tekoälyä. Miten se vaikuttaa minuun?  

- Uuden tekoälyteknologian avulla voimme nyt nopeasti löytää kaavamaisuuksia suuresta tietomäärästä. Uuden teknologian myötä analyytikkomme eivät pelkästään anna sinulle uusia oivalluksia mediakentästä – useita erilaisia tietolähteitä yhdistelemällä he voivat antaa sinulle uusia löytöjä ja entistäkin syvällisempiä näkemyksiä.

 

Haluatko tietää lisää Retrieverin big data -analyyseistä? Ota meihin yhteyttä