#SMMW18 -tapahtuman tärkein anti

Retriever osallistui viime viikolla San Diegossa järjestettyyn Social Media Marketing Week -tapahtumaan, joka keräsi yhteen 5 000 sosiaalisen median asiantuntijaa ympäri maailman. Poimimme mukaan viitteitä suurimmista some-kenttää liikuttavista uusista suuntauksista. Listaamme tässä niistä tärkeimmät.

Oma ääni kuuluviin

 

Sosiaalinen media on muuttumassa monin tavoin ja nopeaan tahtiin. Yksi tärkeimmistä muutoksista on todellisten keskustelujen ja autenttisuuden paluu. Pelkkä viraalihakuinen sisällön levittäminen, seuraajien laskeminen todellisiksi asiakkaiksi/jäseniksi sekä tavoittavuuden tärkeyden ylenmääräinen korostaminen ovat pian historiaa. Muutoksesta hyötyvät sekä viestijät että organisaatiot.

 

Alkamassa on uusi aikakausi, jonka keskiössä ovat laadukkaat ja tosielämään pohjautuvat kontaktit. Sinä viestijänä olet uudistuksen etulinjassa. Jos tavoitteena on sitoutunut ja kiinnostunut yleisö, prosessi täytyy aloittaa antamalla asiakkaille syy seurata organisaatiota. Jos halutaan ottaa oppia muilta, ensin tulee hankkia hyviä kontakteja.

Ollaan siis palattu perusasioiden ääreen. Seuraajien mielenkiinto kiinnitetään jatkossa heitä puhuttelevalla sisällöllä. Tavoitteena ei ole mahdollisimman suuren yleisön saavuttaminen eikä tykkäysmäärän paisuttaminen, vaan todellisten keskustelusuhteiden avaaminen.

 

Facebookin merkitys vähenee

 

Facebook muutti hiljattain algoritmiaan ja monet miettivät muutoksen merkityksiä omalle organisaatiolleen. Otetaan esimerkki: Orgaaninen tavoittavuus on tällä hetkellä keskimäärin alle 1 %, joten jos yritykselläsi on 10 000 seuraajaa, vain 100 heistä näkee lisäämäsi sisällön. Some-markkinoijien ja viestijöiden tulee siis jatkossa kohdistaa sisältönsä pienemmille yleisöille, jotka edustavat brändin todellista kohderyhmää. Kaikki some-palvelut ovat siirtymässä samaan suuntaan.

 

Muutokset merkitsevät myös, että yritykset tulevat kilpailemaan pienemmistä ja merkityksellisemmistä yleisöistä. Tämä kysynnän ja tarjonnan yhtälö tulee aiempaa kalliimmaksi. Organisaatioiden tulee siis olla valmiita kasvattamaan budjettiaan, tai kilpailu on hävitty.

 

Muutosta ei kuitenkaan tule leimata huonoksi”. Yritykset ovat itse asiassa suoriutuneet sosiaalisessa mediassa huonommin perinteiseen mediaan verrattuna heikon sisällön vuoksi, eikä haluttua yleisöä ole yleensä tavoitettu. Nyt on aika miettiä uudelleen ja tehdä tarvittavat korjaukset. Jos sisällön raikastus tehdään huolella, saavutettavissa olevat voitot ja edut ovat merkittävät.

 

Ota huomioon nämä Facebookin merkittävät ominaisuudet:

 

Facebook Live

  • Facebook Liven asema on nyt entistä tärkeämpi. Facebookin paljastamien tietojen mukaan katselijat kommentoivat Facebook Live -videoita keskimäärin kuusi kertaa tavallisia videoita enemmän.
  • Tämän lisäksi ihmiskasvoja sisältävistä kuvista tykätään 38 % enemmän kuin muista kuvista.

Facebook Watch

  • Facebookin, YouTuben ja Netflixin välimaastoon sijoittuva Facebook Watch (tällä hetkellä vain Yhdysvalloissa) on kerännyt valtavan yleisön monipuolisella alkuperäisellä sisällöllään. Kun palvelu lanseerataan Eurooppassa, se tuo some-kenttään entistä enemmän muutoksia.
  • Facebook ja Twitter ovat jo esittäneet yksinoikeudellisia lähetyksiä esim. Oscar- ja Grammy-palkintogaaloista. Facebook on myös hakenut oikeuksia lähettää urheilutapahtumia kuten Intian kritettiliigan otteluita.

Pinterest ja Instagram tehokkaammiksi myyntikanaviksi

 

Pinterest julkisti vuoden 2017 aikana mielenkiintoisia tilastoja: Esimerkiksi 87 % pinin lisänneistä teki ostoksen tallentamansa sivuston sisällön innoittamana. Tämän lisäksi 55 % käyttäjistä on todettu tekevän ostoksia itse sivustossa.

 

Ostosten todennäköisyys on siis Pinterestissä kaikkia muita some-palveluita suurempi. Tämä johtuu osin siitä, että Pinterest johdattaa käyttäjät läpi koko ostosprosessin aina ensi-inspiraatiosta lopullisen ostoksen tekoon. Nerokasta ja tehokasta!

Kerättyjen tietojen mukaan käyttäjät alkavat suunnitella ostoksia Pinterestissä noin kolme kuukautta ennen muiden some-palveluiden käyttöä. Pinterestin käyttäjät myös suosittelevat ostamiaan tuotteita kavereilleen muiden palvelujen käyttäjiä todennäköisemmin.

 

Tämän perusteella ei siis yllätä, että markkinointi Pinterestissä tuottaa vaikuttavia tuloksia. Yli 80 % palvelussa käydyistä kampanjoista on tuonut myynnille lisäkasvua ja ennennäkemättömän suuret konversiot.

Jos organisaatiosi ala sopii yhteen Pinterestin kanssa, ehkä on aika harkita palvelun käyttöönottoa?

Instagramin vuoden 2017 massiivisen kasvun ja alati monipuolistuvan yleisön myötä palvelu kiinnittää nyt entistä enemmän huomiota tarjoamiinsa liiketoimintamahdollisuuksiin. Shopping Taginodotetaan nousevan yhtä yleiseksi kuin hashtagin, mutta sen tärkeys palvelua hyödyntäville yrityksille tulee olemaan huomattavasti suurempi.

 

Marraskuusta 2016 alkaen testivaiheessa ollut kätevä ominaisuus antaa yrityksille mahdollisuuden lisätä kuvissaan oleviin tuotteisiin hienovaraiset hinta- ja lisätietotagit. Ominaisuutta myös laajennettiin hiljattain uuden Shopify-yhteistyön myötä.

 

Pinterest-kilpailun ja brändien mittavan kiinnostuksen perusteella voidaan olettaa, että suunnitteilla on ominaisuuden maailmanlaajuinen ja koko palvelun kattava käyttöönotto. Tämä tulee muuttamaan koko alaa ratkaisevasti.

 

Uuden ominaisuuden avulla brändit pystyvät tekemään hakuja hashtagien lisäksi myös kuvien sisällöllä. Näin voidaan löytää vaikuttajia, brändien puolestapuhujia sekä tietyistä tuotteista tai viesteistä mahdollisesti kiinnostuneita käyttäjiä, jotka saattoivat aiemmin jäädä tekstihaun ulottumattomiin.

 

Tuntuvia parannuksia LinkedInissä

 

530 miljoonan jäsenen palvelu toi käyttöön sarjan uusia brändiviestintää tehostavia työkaluja. Näistä on hyötyä etenkin nyt, kun viestijät pyrkivät laajentamaan liikennelähteidensä valikoimaa vastauksena Facebookissa tehtäviin muutoksiin.

LinkedInin videonlisäysmahdollisuus tuo uuden vaihtoehdon palvelun sisäiseen sisällönjakeluun. Ominaisuus on uudistuksen myötä nyt kaikkien käyttäjien, paitsi yrityssivujen, saatavilla.

Videot ovat koko some-verkoston suosituin sisältömuoto, ja LinkedInin mukaan videosisältöä jaetaan palvelussa 20 kertaa muita sisältötyyppejä useammin.

Jos tavoitteena on LinkedIn-kampanjoiden ja sisällön optimointi, kannattaa ottaa huomioon Website Demographics. Tämän ominaisuuden avulla sivustossasi vierailevien ammattilaisten toimiala voidaan tunnistaa heidän LinkedIn-profiilitietojensa perusteella.

Tästä on hyötyä etenkin B2B-brändeille: tietojen perusteella voidaan päätellä, kuuluvatko sivusi vierailijat tällä hetkellä haluttuun kohderyhmään. Tämän jälkeen oikeiden yleisöjen saavuttaminen voidaan varmistaa markkinointia tarkentamalla.

 

Tekoälyn ja koneoppimisen nopeutuminen ja tehostuminen

 

Miljardeista jäsentelemätöntä sosiaalista dataa sisältävistä posteista on pian konkreettista hyötyä. Kehitteillä olevien tekoälypohjaisten työkalujen avulla organisaatiosi voi jatkossa valjastaa sosiaalisen median voiman käyttöönsä entistä paremmin.

Tekoäly löytää neulat virtuaalisesta heinäsuovasta sekä luokittelee ja suodattaa datasta tärkeimmät tiedot. Useat Fortune 500 -yritykset ovat jo alkaneet hyödyntää tekoälyä asiakaspalvelussaan.

 

Tekoälystä tulee erityisen arvokas etenkin vaikuttajamarkkinoinnin piirissä. Brändit haluavat selvittää vaikuttajat, jotka sopivat parhaiten yhteen brändin arvojen ja imagon kanssa. Tekoälyn mullistavan ennakointikyvyn avulla sopivia vaihtoehtoja löytyy nopeammin ja tehokkaammin, ja kontakteista tulee vahvempia.

 

Esimerkiksi New York Times on jo valinnut nostetta vaatineita artikkeleita tekoälyn avulla. Älykäs botti käyttää somesta kerättyjä aihetta koskevia sitoutumistietoja ja auttaa lehden työntekijöitä päättämään, mikä sadoista artikkeleista tulee nostaa näkyvämpään asemaan.

 

Tähän mennessä tekoälyä voidaan hyödyntää sosiaalisessa mediassa tehokkaasti kahdella selkeällä alueella: sen avulla datasta saataviin lopullisiin tuloksiin päästään käsiksi nopeammin sekä voidaan selvittää tietyn sisällön tehokkuutta koskevia malleja.

 

Vaikuttajamarkkinointi on tullut jäädäkseen

 

Vaikuttajamarkkinoinnin arvon arvioidaan olevan 3 miljardia dollaria vuonna 2018, ja sen ennustetaan nousevan 10 miljardiin vuoteen 2020 mennessä. Monet markkinoijat ovat ottaneet vaikuttajamarkkinoinnin käyttöön strategioissaan, mutta 41 % käyttää siihen edelleen alle viisi prosenttia budjetistaan.

 

Yksi tärkeimmistä vaikuttajamarkkinointikampanjoiden kehityskaarista tekee vaikuttaijsta pysyviä brändin puolestapuhujia. Aiemmin vaikuttajia käytettiin yksittäisen tapahtuman tai tuotelanseerauksen yhteydessä, mutta nyt puhaltavat uudet  tuulet. Jatkossa vaikuttajat sidotaan brändiin tiukemmin ja brändin ja vaikuttajan suhteesta tulee pitkäkestoisempi.